13 Mayıs 2013 Pazartesi

Yemek Tarif Kitapları


                Bayanların, özellikle de ev hanımlarının kitaplarla olan ilişkilerine baktığımız zaman bu yapının yemek tarif kitapları olarak çok göze çarptığını ifade edebiliriz. Çünkü bilindiği gibi birçok bayan için yemek yapma konusu vaz geçilmez bir zevk, bir tutku olmaz özelliğini taşımaktadır. Bunun kitaba taşınarak çok kolay bir şekilde ulaşılma şansının doğmasıyla birlikte doğal olarak bayanlar bu kitaplara oldukça fazla ilgi göstermektedir.



                Fakat yemek tarif kitapları için de belirli başlı bir takım kriterler gerekmektedir. Öyle her yemek kitabının tutulacağını söylemek gerçekten de oldukça güç bir konudur. Örneğin hepsinden önce kitabı hazırlayan kişinin tanınmış bir aşçı olması oldukça belirleyici bir unsurdur. Zaten şu anda başta Oktay usta olmak üzere, bu şekilde tanınan isimlerin yemek tarif kitapları yoğun ilgi görmektedir.



Kişisel Gelişim Kitapları


                Her kitap için etki ettiği belirli bir konu bütünlüğü ve genel olarak da insanların yararına olan yapıyı ele alma şansımız vardır. Fakat, kesinlikle tüm kitap gruplarını aynı yere koyamayız. Bazıları sadece eğlendirir insanları, bazıları ise sadece heyecan verici özellikleriyle dikkat çekmektedir. Fakat bunların yanı sıra insan hayatı için, yaşayış farklılıkları için ya da ileriye yönelik planlar için belirleyici olan kitaplar da bulunmaktadır şu anda aktif olan kitap piyasası içerisinde.



                Bunlar için ele alacağımız en nitelikli kitap örnekleri olarak kişisel gelişim kitapları örnek olarak gösterilme şansına sahiptir. Çünkü kişisel gelişim kitapları gerçek anlamda nitelikli bilgiler içeriyorsa eğer okuyan kişinin üzerinde çok pozitif katkılar bırakacağını gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz.



Kutsal Çeviriler


                Başta kendi dinimiz İslamiyet olmak üzere, diğer büyük başlı 3 dinin daha, ilahi kitapları bulunmaktadır. Bu kitapların ortak özelliklerine baktığımız zaman aslında insanlık olgusu üzerinde durulduğunu görebiliriz. Zaten inancımıza göre bu kitapların orjinal hallerinin aynı olduğunu sonradan değiştirildiğini bilmekteyiz. Fakat başta bizim ilahi kitabımız Kuran'ı Kerim olmak üzere diğer tüm kutsal kitaplar da değiştirilmiş olsa dahi incelenmelidir.



                Çünkü bu konu hepsinden önce bir kültür ve bilgi birikimidir. Zaten kendi kutsal kitabımızı anlayarak okumak gerekmektedir. Aksi halde pek bir etkisinin olacağı düşünülemez. Yani oradaki ayetlerin uygulanması açısından bir etki... Bu konunun en iyi şekilde uygulanması için kutsal çeviriler tercih edilebilir. Nitekim 4 büyük kitabın da kutsal çeviriler olarak dilimize uyarlanmış hali bulunmaktadır.


12 Mayıs 2013 Pazar

Seri ve Anlaşılır Okuma


                Zaman zaman iki üç günde ya da en fazla bir hafta içerisinde büyük bir romanı bitiren kişilerle karşılaşabiliriz. Bu çevremizde okumaya yönelik gelişen bir kesim varsa oldukça mümkün bir konudur. Böyle bir konu ile karşılaşıldığında süre çok kısa gibi gelebilir. Ya da bir kitabın bir ayda ancak biteceğine yönelik düşünceler hakim olabilir. Bunu düzeltmenin ya da bu düşünceden kurtulmanın temel yolu seri ve anlaşılır okuma ile gerçekleşebilir.



                Çünkü ancak böyle bir okuma durumuyla tüm olayları birbiri ardına zincir gibi gelebilir ayrıca kitap bitirme süresi öyle çok uzun süreleri yayılmaz. Bunun için mutlaka normalinden daha hızlı okumaya, anlaşılırlığı bozmadan özen göstermek gerekmektedir. Bu konu temel gerekliliklerden bir tanesi olarak ifade edilebilir



Okumanın Faydaları


                Her nereye gidersek gidelim ortak araçların, ortak yarar sağlayan yapıların ya da bunlar gibi değer verilen yapıların başında kitap geldiğini görme şansımız vardır. Çünkü kitap her yerde aynı önemi görür her yerdeki insanlar bu güne gelmelerinde kitaba çok büyük bir minnet borçludur. Sırf bu yüzden de kitabın ne kadar önemli bir dost olduğu konusunda hep vurgu yapılır. Peki okumanın faydaları tam olarak nedir dediğimizde ne gibi cevaplar alırız.



                Her şeyden önce okumanın faydalarında ilk sıraya koyacağımız konu kazandırdığı bilgi birikimi yani kültürdür. Sonra da diksiyonu düzeltmesi, söylenen şeyleri çok çabuk kavrama gibi konularla da birleşince kitap okumanın faydaları en net haliyle belirmiş olacaktır.



Güzel Aşk Sözleri


                Söz söyleme, ağzı iyi laf yapma ya da güzel konuşma gibi özellikler her insanın sahip olmak istediği nitelikler olarak ifade edilebilir. Çünkü hayatın hemen hemen her anında insan konuşmaya, başkalarıyla konuşmaya muhtaçtır. Daha da ötesi bu açıp zorunluluktur. Fakat bu iletişimler öyle üstün körü ya da ezbere gibi olduğu zaman beklenen etkiyi göstermeyebilir. Eğer ki çok kitap okunuyorsa bu niteliğin biraz da olsa hakim olacağını söyleyebiliriz.



                Öte yandan bu durumun genel olarak kız erkek ilişkilerinde, sevgili olma konularında etkili olduğunu da belirtmek gerekir. Bunun için de güzel aşk sözleri en yoğun ilgi gören sözcük birikimi olma özelliği taşımaktadır. Çünkü güzel aşk sözleri gerçek anlamda içten söylendiği taktirde oldukça büyük etki yaratma potansiyeline sahiptir.



Yazınsal Türler


                Karşımıza yazılı ve sözsel anlamda çıkan her türlü eseri, yazıyı ve benzeri tüm olguları bünyesine alan konuya değinmek gerekirse edebiyat alanını göstermek lazım bu oluşum için. Fakat edebiyat dünyasının da gerek yerli edebiyat olsun gerek de dünya edebiyatında belirli bir düzeni bulunmaktadır. Çünkü ortaya çıkan tüm eserler ancak bu düzen doğrultusunda belirli bir kategoriye girmektedir. Bahsetmiş olduğumuz düzeni temel anlamıyla ele alacak olursak bu olgulardan en dikkat çekici ve en belirleyici konu yazınsal türler olarak ifade edilebilir.



                Çünkü edebiyat dünyasında var olan eserlerin tamamına yakını bu noktadan doğup özelleşmektedir. En nihayetinde sözel özelliklere sahip olan konular, eserler dahi temelinde yazınsal bir tür olma özelliği taşımaktadır.



Ayrılık Şiirleri


                Edebiyat alanında en fazla üzerinde durulan, kişilerin bilgi sahibi olduğu ve de çoğu zaman yazılmaya ve okunmaya çalışan tür olarak ayrılık şiirleri örneği verilebilir. Çünkü zaten şiir olarak ele aldığımız sözlü ve yazınsal anlamdaki tür edebiyat alanın en etkin türlerinden biri olma özelliği taşımaktadır.



                Bu da ayrıca en hassas konulardan biri olan ayrılık durumlarıyla birleştiği zaman ayrılık şiirleri doğal olarak en fazla dinlenen, yazılma çabasında olunan şiir türü olarak dikkatleri çekmektedir. Ayrıca ayrılık şiirleri ünlü şairlerin de çok fazla üzerinde durduğu, zaman zaman oldukça iyi eserlerin ortaya çıktığı bir konu türü olarak dikkat çekmektedir. Bunların ötesinde ayrılık konusundaki sıkıntıların da hafiflemesinde şiirlerin etkisi bulunmaktadır.  



Okuduğunu Anlayabilme


                Özellikle de ülkemizde okuma konusunun çok ihmal edilen bir yapıya sahip olduğunu, okuma yazma oranının diğer gelişmiş ülkelere göre oranladığımız zaman bir hayli düşük seviyelerde olduğunu sürekli farklı yerlerde işitmekteyiz. Fakat elbette ki bu konunun belirli başlı bir takım nedenlerinin olması gerekir öyle değil mi? Elbette yaşam şartları çok önemli bir unsurdur ama bunların iyileştiği zamanlarda da okumaya pek yönelmediğini görebiliriz insanları.



                Bunun ise temel nedeni çok sık karşılaştığımız bir durum olarak ifade edebileceğimiz okuduğunu anlayabilme durumu olarak nitelenebilir. Çünkü insan okuduğu şeyi anlamıyorsa, herhangi bir haz duymuyorsa o kitabın ilerlemeyeceği aşikardır. Bunun için öncelikle çok kısa ve sade kitaplarla bu sorunu aşıp çıtayı yükseltmek gerekir.


11 Mayıs 2013 Cumartesi

Kitap Seçiminin Önemi


                Klişe olabilir belki ama gerçekten de oldukça doğru ve isabetli söylenmiş bir söz vardır... İnsanın en büyük dostunun kitaplar olduğu söylenir bu sözde. Gerçekten tam da böyle değil midir? Kitaplar kadar bilgi alabileceğimiz, sıkılmadan aynı şeylerin üzerinde durabileceğimiz başka bir olgu var mıdır? Elbette ki böyle başka hiçbir şeyden söz etmek mümkün değildir.



                Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir diğer konu da kitap seçiminin önemi olarak ifade edilebilir. Çünkü dost her zaman iyi olmayabilir. Evet, kötü dost yani kötü bilgiler edinebileceğimiz kötü kitaplar da bulunmaktadır ne yazık ki raflarda. Bunun için kimin yazdığını bilmediğimiz hakkında iyi şeyler söylenmeyen kitaplara pek fazla yaklaşmamak oldukça hassas bir gerekliliktir.



Ayraç Kullanımı


                Çok sık olarak kitap okuyan, kitap okumayı hayatın en büyük gerekli konularından biri haline getirmiş kişilerin yaşadığı bir takım anlık problemler vardır. Örneğin kitaba kendini kaptırmış tam olacakları heyecanla beklerken, sayfaları ardı ardına çevirirken birden bire farklı şeyler olur. Örneğin kapı çalar ya da telefon da çalabilir.



                Bu gibi dışarıdan gelen etkilerle o konsantre birden bozulabilir. Sonrasında da tahmin edileceği gibi sayfayı kaybetmek ve onu aramak gerçekten de çok sinir bozucu bir durumdur. Bu sorunu en aza indirmek için öncelikle dikkatli olmak ve sonrasında da ayraç kullanımı konusunda kararlı bir yapıya sahip olmak gerekir. Sadece anlık kitap okumayı bırakmalarda değil uzun süreli aralarda da ayraç kullanımı gerçekten çok büyük kolaylık sağlayacaktır hiç şüphesiz ki.



Kitap Türleri


                Yüz yıllardır insanlık için çok büyük bir bilgi sermayesi olmayı başarmış kitap bu gücünü halen, günümüzde de en belirgin haliyle korumaktadır. İşin güzel yanına değinecek olursak bu da özellikle de genç nesilin kitap konusunu birbirleriyle rekabet haline dönüştürmesi zaman zaman da bir moda halinde karşımıza çıkmasıdır. Fakat elbette ki tercih edilen kitap türleri de gerçekten bu konuda oldukça önemli roller üstlenmeyi başarmaktadır.



                Genel anlamda okumayı tetikleyen kitap türlerine şöyle bir üstün körü biçimde baktığımız zaman bunların bazı istisnalar haricinde dili çok fazla kapalı olmayan ve bir macera hikâyesinin anlatıldığı roman türleri yani kitap türleri olduğunu görmekteyiz. Zaten bu zevkli dünyaya giriş yapan bir kişi de bu lezzetten mahrum kalamayıp kitap dünyasına her geçen gün daha fazla giriyor



Üstadlar


                Edebiyat ile ilgisi olsun ya da olmasın herkesin mutlaka ismini duyduğu ya da direkt olarak duymasa dahi isminin geçtiği bir yerde bulunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü edebiyat gerçekten de hayat ile o kadar ilintili, o kadar iç içe olan bir konudur ki hayatın ta kendisidir diyebiliriz Böyle olunca da alıp başka bir yere koymak asla mümkün değildir.



                Ayrıca bunun yanı sıra böylesine hayatın içinde olan bir konu için oldukça büyük işler yapmış kişilerin de ayrı tutulması asla ve asla mümkün değildir. Çünkü üstadlar olarak ifade ettiğimiz bu kişiler belki de şu anda belirli bir potansiyeli olan edebiyat dünyası için çok ama çok önemli bir hassasiyete sahiptir. Başta Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Cemal Süreyya, Attila İlhan ve daha böyle birçok büyük isim üstadlar olarak nitelediğimiz kişilerden sadece bazılarıdır.