22 Haziran 2015 Pazartesi

Solunum Fonksiyon Testi (SFT)

Solunum Fonksiyon Testi (SFT)

Solunum fonksiyon testleri (SFT), spirometri denen cihazlar ile yapılan, kişinin havayı zamanla ilişkili olarak nasıl soluduğunu belirleyen yani akciğerin kapasite ve işlevlerini sayısal olarak ölçen, göğüs hastalıkları uzmanlarının tanı için sıkça başvurduğu fizyolojik testlerdir.



Solunum fonksiyon testleri tek başına etiyolojik tanıya götürmez ancak, akciğerleri etkileyen hastalıkların tanısında ve izleminde yararlı testlerdir.

Bu test ile bir solukta akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve ardından bu havanın güçlü bir şekilde dışarıya verilmesi sırasındaki hava akım hızı ölçülebilir.

Testlerden sağlıklı sonuçlar alabilmek için hastanın yeterli gayreti ve uyumu göstermesi önemlidir. Bunu sağlamak için de testleri uygulayan, hastayı ve manevraları yönlendiren teknisyenin bu konuda eğitimli ve deneyimli olması gereklidir. Kullanılan spirometrenin de kalibrasyonunun tavsiye edilen sıklıkta yapıldığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde elde edilen sonuçlar yanıltıcı olabilmektedir.

Solunum testi ile akciğerlere giren ve çıkan hava hacmi, istirahatte, zorlu nefes alıp verme esnasında ve gerekirse egzersizde ölçülür ve testi yapılan kişiden elde edilen değerler beklenen değerler (aynı antropometrik; yaş, cinsiyet, boy gibi ve etnik özellikleri olan “normal” veya “sağlıklı” bireylerde yapılan çalışmalardan elde edilen) değerler ile karşılaştırılır. Bunu cihaz hafızasında yüklü olan istatistiki verilerden alır.

Solunum fonksiyon testi değerlerinde en sık kullanılan parametreler “zorlu vital kapasite” (forced vital capacity-FVC), “birinci saniyedeki zorlu soluk verme hacmi”dir (forced expiratory volume in one second-FEV1)

Akciğerlere giren hava, solunum yollarında belli bir hızla akciğerlere ulaşır. Solunum yollarında darlık olduğunda, giren ve özellikle çıkan havanın hızı azalır. Bunu göstermek için çok derin bir nefes ile ciğerler tam doldurulur ardından çok hızlı bir nefes verilerek ilk 1 saniyede çıkarılan maksimum hava miktarı yani fev-1 ölçülür. Ölçülen hızlar düşükse nefes açıcı ilaçlar solutularak hızın artıp artmadığı da ölçülebilir. Bu test de reversibilite, yani ilaca cevaplılık testi denir. Bazen ölçülen değerler normalse de yine ilaca cevaplılık testi yapılabilir.

Tüm sağlık tarama testlerini www.sagliktarama.com sitesinden yaptırabilirsiniz.
Solunum fonksiyon testi normal değerleri / Solunum Fonksiyon testi değerlendirmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder